Hejka kochani❣️
Dzisiaj witam was przepisem na ten jakże prosty deser, jakim jest clafoutis. Jestem pewna, że nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem 🤗 Nie jest to fit przepis, moja mama niestety w takich nie gustuje, a chciałam by ona też go spróbowała. Oczywiście możemy pozamieniać produkty na te zdrowsze i problem rozwiązany 😁
Składniki:
130 g mąki pszennej
305 ml mleka
100 g cukru (w tym 2 łyżki do posypania owoców)
3 jajka
130 g rabarbaru
50 g borówek
masło do wysmarowania tortownicy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1) Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowujemy masłem.
2) Rabarbar i borówki myjemy. Rabarbar kroimy w plasterki. Większą połowę owoców wysypujemy na dno tortownicy, zasypujemy cukrem (możemy to pominąć).
3) Jajka wbijamy do miski, zasypujemy połową cukru i miksujemy.
4) Do jajek dodajemy pozostały cukier, mąkę i wlewamy mleko. Miksujemy.
5) Powstałą masą zalewamy owoce i posypujemy resztą owoców.
6) Zapiekamy ok. 35-40 minut w 220 stopniach.
7) Wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Nic trudnego, a jakie dobre :)
Dzisiaj witam was przepisem na ten jakże prosty deser, jakim jest clafoutis. Jestem pewna, że nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem 🤗 Nie jest to fit przepis, moja mama niestety w takich nie gustuje, a chciałam by ona też go spróbowała. Oczywiście możemy pozamieniać produkty na te zdrowsze i problem rozwiązany 😁
Składniki:
130 g mąki pszennej
305 ml mleka
100 g cukru (w tym 2 łyżki do posypania owoców)
3 jajka
130 g rabarbaru
50 g borówek
masło do wysmarowania tortownicy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1) Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarowujemy masłem.
2) Rabarbar i borówki myjemy. Rabarbar kroimy w plasterki. Większą połowę owoców wysypujemy na dno tortownicy, zasypujemy cukrem (możemy to pominąć).
3) Jajka wbijamy do miski, zasypujemy połową cukru i miksujemy.
4) Do jajek dodajemy pozostały cukier, mąkę i wlewamy mleko. Miksujemy.
5) Powstałą masą zalewamy owoce i posypujemy resztą owoców.
6) Zapiekamy ok. 35-40 minut w 220 stopniach.
7) Wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.
Nic trudnego, a jakie dobre :)
Komentarze
Prześlij komentarz